Název:
Změny mikrobiologických a senzorických parametrů v průběhu skladování jogurtů
Autoři:
Bašková, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce s názvem „Změny mikrobiologických a senzorických parametrů v průběhu skladování jogurtů“ se zabývá problematikou výroby, mikrobiologické a senzorické jakosti jogurtů z kravského mléka. Teoretická část je zaměřena zejména na problematiku výroby a mikrobiální kontaminace jogurtů, včetně senzorických vad. Praktická část se zabývá stanovením a vyhodnocením vybraných skupin mikroorganismů po celou dobu minimální trvanlivosti jahodových a bílých jogurtů. Práce se dále zabývá senzorickým zhodnocením jogurtů na začátku a na konci doby minimální trvanlivosti. Z výsledků bylo zjištěno, že si oba druhy jogurtů po celou dobu jejich minimální trvanlivosti udržují mikrobiologickou i senzorickou kvalitu.The diploma thesis entitled "Changes in microbiological and sensory parameters during storage of yoghurts" deals with the production, microbiological and sensor quality of yoghurts from cow's milk. The theoretical part is focused mainly on the issues of production and microbial contamination of yoghurts, including sensory defects. The practical part deals with the determination and evaluation of selected groups of microorganisms throughout the minimum shelf life of strawberry and white yogurt. The work also deals with sensory evaluation of yogurts at the beginning and end of the minimum shelf life. The results showed that both types of yogurt maintain microbiological and sensory quality throughout their minimum shelf life.
Klíčová slova:
bakterie mléčného kvašeni; fermentace; fermentation; jogurt; lactic acid bacteria; microbiological analysis; microorganism; mikrobiologická analýza; mikroorganismy; sensory evaluation; senzorické hodnocení; skladování; storage; yogurt