Název:
Mikrobiologie snídaňových směsí a lyofilizovaného ovoce
Autoři:
Collinsová, Ria Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce „Mikrobiologie snídaňových směsí a lyofilizovaného ovoce“ se zabývá především mikroorganismy a jejich výskytem v lyofilizovaném ovoci a v surovinách na výrobu snídaňových směsí. Zaměřuje se na výrobu, složení a možnosti uchování cereálních směsí a lyofilizovaného ovoce. Práce je zaměřena na metodu lyofilizace ovoce a zjišťuje možné benefity této metody oproti klasickému sušení. Praktická část je zaměřena na mikrobiologickou analýzu vybraných výrobků z řad snídaňových směsí a lyofilizovaného ovoce. U vzorků byl zjišťován celkový počet mikroorganismů, plísně, kvasinky, koliformní bakterie a Escherichia coli. Bylo také stanoveno, zda nedošlo k překročení mikrobiologických limitů. Ze získaných výsledků je zjevné že, byl stanoven vyšší počet MO u lyofilizovaného ovoce krájeného a u snídaňových směsí s obsahem čokolády. Z výsledků dále vyplývá, že k překročení mikrobiologického limitu u zkoumaných vzorků nedošlo.The diploma thesis "Microbiology of breakfast cereals and lyophilized fruit" considers microorganisms and their occurrence in lyophilized fruit and in raw materials that are used to produce breakfast cereals. It focuses on the production, composition and storage options of breakfast cereals and lyophilized fruit. The thesis is focused on fruit lyophilization and the benefits of this method, compared to the classic heat drying. The practical part is focused on the microbiological analysis of selected products of breakfast cereals and lyophilized fruit. Samples were analyzed for the total number of microorganisms, fungi, yeast, coliform bacteria, and Escherichia coli. Finally, it was determined whether the microbiological limits set according to the norm. From the obtained results, it is clear, that higher number of MOs was evident in the sliced lyophilized fruit and in the chocolate-containing breakfast cereals. The results also show that the microbiological limit was not exceeded in the selected samples.
Klíčová slova:
breakfast cereals; cereals; cereálie; lyofilizované ovoce; lyophilized fruit; microorganism; mikroorganismy; snídaňové směsi