Název:
Symbiotické mikroorganismy v kombinaci s nanočásticemi pro zvýšení produktivity zeleniny
Autoři:
Schreyerová, Michaela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá pozitivními vlastnostmi symbiotických mikroorganismů na růst a vývoj rostlin. Také je zde uveden popis a využití nanočástic v zemědělství. Jako modelová zelenina pro tento pokus byl zvolen salát hlávkový (Lactuca sativa L.) odrůda ´Apollo´, na sadbu byla aplikována bakterie Saccharothrix sp., která má zlepšovat růst rostlin, dále byly aplikovány nanočástice grafen oxidu a dykyandimadu v různých koncentracích. V pokusu byly hodnoceny parametry: listová plocha, nadzemní část – čerstvá, suchá hmotnost, kořeny – čerstvá, suchá hmotnost, fluorescence chlorofylu, NDVI, celkové stanovení obsahu dusíku.This diploma thesis is going through positive properties of symbiotic microorganisms on the growth and plant development. There is also a description and use of nanoparticles in agriculture. Lettuce (Lactuca sativa L.) variety ´Apollo´ was chosen as a model vegetable for this experiment, on the seedling was applied bacteri Saccharothrix sp. for improving growth plant, as the next were applied nanoparticles of graphen oxid and dicyandiamid in various concentrations. Evaluted parameters of the experiment: leaf area, aerial parts- fresh, dry weight, roots – fresh, dry weight, chlorophyll fluorescence, NDVI, total determination of nitrogen content.
Klíčová slova:
lettuce; myccorhiza; mykorhiza; nanoparticles; nanočástice; Saccharothrix sp.; salát hlávkový; symbiotic microorganisms; symbiotické mikroorganismy