Název:
Porovnanie vplyvu kryomacerácie a stabulácie na kvalitu výsledného vína
Autoři:
Janušík, Ján Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Obsah práce popisuje předfermentační ošetření moštu, jako je kryomacerace a stabulace, a do jaké míry ovlivňují obsahové a senzorické parametry vyrobených vín. Teoretická část práce je zaměřena na popis jednotlivých složek moštu, které tvoří základ budoucích vín. Popisuje také předfermentační techniky a postupy jejich použití. Experimentální část se zabývá extrakcí a vývojem aromatických a fenolických látek během procesu výroby vína. V experimentu byly použity odrůdy Cabernet Sauvignon, Pálava a Veltlínske zelené. Každá z odrůd byla rozdělena do tří variant: kontrolní, kryomacerace a stabulace. Výsledky byly vyhodnoceny pomocí plynové chromatografie. Technologie předfermentace vedly ke zvýšení obsahu vyšších alkoholů a esterů v hotových vínech.The content of the thesis describes the pre-fermentation treatments of must such as cryomaceration and stabulation, and to what extent they affect the content and sensory parameters of the wines produced. The theoretical part of the thesis focuses on the description of the individual components of the must that form the basis of future wines. It also describes pre-fermentation techniques and their application procedures. The experimental part deals with the extraction and evolution of aromatic and phenolic substances during the wine making process. The varieties used in the experiment were Cabernet Sauvignon, Palava and Grüner Veltliner. Each of the varieties was divided into three variants control, cryomaceration and stabiulation. The results were evaluated by gas chromatography. The pre-fermentation technologies resulted in an increase in higher alcohols and esters in the finished wines.
Klíčová slova:
aromatic substances; aromatické látky; cryomaceration; kryomacerace; stabulace; stabulation