Název:
Vliv výlisků ostropestřece mariánského v krmné směsi brojlerových kuřat na sensorickou jakost masa
Autoři:
Sedláčková, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit vliv zkrmování výlisků semen ostropestřece mariánského (Silybum marianum L.), na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat. Pokusným skupinám brojlerů ROSS 308 byla podávána krmná směs obsahující 0 % (C - kontrolní), 5 % (MT5) a 15 % (MT15) výlisků semen ostropestřece mariánského. Pokus probíhal chovem na podestýlce a trval celkem 37 dní. Senzorická analýza prsní a stehenní svaloviny byla provedena ve speciální senzorické laboratoři (Ústav technologie potravin, Mendelova univerzita v Brně) v souladu s ISO 8589. Prsní svalovina byla průkazně nejlépe (P < 0,05) hodnocena v parametru chuti, a to u kontrolní skupiny C a skupiny MT15. Stehenní svalovina byla průkazně (P < 0,05) nejlépe hodnocena v parametru barvy a vláknitosti u skupiny MT15. Přídavek výlisků semen ostropestřece mariánského nezhoršoval senzorickou jakost prsní ani stehenní svaloviny brojlerových kuřat, svalovina vykazovala standardní senzorické vlastnosti.The aim of this diploma was evaluate the effect of feeding milk thistle (Silybum marianum L.) seed cakes on sensoric quality of broiler chickens meat. The experimental groups of broiler ROSS 308 received feed mixtures containing 0 % (C - control), 5 % (MT5) and 15 % (MT15) of milk thistle seed cakes. The chickens were fattened on conventional deep litter system. The trial lasted 37 days. Sensory analysis of breast and thigh muscle samples was evaluated in special sensory laboratory (Department of Food Technology, Mendel university in Brno) according ISO 8589. Breast meat was significantly (P < 0,05) rated as the best in parameter flavour in C (control) and MT15 group. The thigh meat was evaluated significantly (P < 0,05) best for colour and fibreness parameters in MT15 group. The addition of milk thistle seed cakes do not worsened sensory characteristic of breast or thigh meat of broilers and reflects standard sensory quality traits.
Klíčová slova:
brojlerová kuřata; krmná směs; kvalita masa; ostropestřec mariánský (Silybum marianum L.); Ross 308; senzorická analýza