Original title:
Inhibiční látky v mléce a způsoby jejich detekce
Authors:
Mrázková, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářské práce se zabývá výskytem inhibičních látek v mléce a jejich detekcí. Inhibiční látky jsou v mléce velkým problémem a to hlavně při jeho technologickém zpracování a také z hygienických důvodů. V práci jsou popsány jednotlivé skupiny inhibičních látek v mléce, které jsou rozepsány od možného zdroje kontaminace až po jejich účinek. Dále práce pojednává o faktorech ovlivňujících hladiny inhibičních látek v mléce, k čemuž také náleží zásady používání léčiv, maximální limity reziduí a prevence kontaminace mléka inhibičními látkami. V další části je v práci popsána detekce inhibičních látek, které jsou rozepsány podle jednotlivých možných způsobů.The bachelor work deals with occurrence of inhibitory substatnces in milk and thein detection. They pose a gray concern since they cause problems during the milk processing procedures as well as they may reprepresent possible health risk. There are described individual groups of the inhibitory substances in the milk in this thesis, identified possible sources of contamination and their possible effect. Further on there are discussed possible sources of contamination, including usage of medication, maximal residual limits and prevention of milk contamination in general. Last part deals with detection methods of the inhibitory substances categorized in variol ways.
Keywords:
cizorodé látky; detekce; hygiena mléka; inhibiční látky; mléko