Original title:
Technologické možnosti výroby sladových nápojů
Authors:
Šrajer, Václav Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá tématem technologických možností výroby sladových nápojů. V literární části je představena formou rešerše zahraničních i tuzemských zdrojů problematika běžných surovin včetně výroby sladů – i některých na našem území méně běžných. Dále jsou nastíněny možnosti členění sladových nápojů do skupin, a to např. na základě fermentace, nasycení nápoje oxidem uhličitým či obsahu alkoholu. Devět takových skupin je v závěrečné části konkrétně představeno a popsáno od základní charakteristiky až po konkrétní technologické výrobní postupy. Některé z nich se běžně produkují i v České republice (pivo), s některými se můžeme setkat v prodejních sítích (Malztrunk) a na některé pravděpodobně narazíme pouze ve vzdálených koutech světa (tradiční sladové nápoje).This bachelor thesis deals with the technological possibilities of malt beverage production. The literary part consists of an overview of Czech and foreign resources and presents issues of commonly used ingredients, including the production of malts – some of which are less common in the European region. Furthermore, possible categorisations of malt beverages are outlined, for example, on the basis of fermentation, carbonation or alcohol content. Nine such groups are specifically presented and described in the final part of the thesis, from their basic characteristics to the specific processes of technological production. Some of these are commonly produced in the Czech Republic (such as beer), some can be found in stores (Malztrunk beverages), and some are likely to only be encountered in distant corners of the world (traditional malt beverages).
Keywords:
fermentace; fermentation; malt; malt beverages; production technology; raw materials; slad; sladové nápoje; suroviny; technologie výroby