Název:
Faktory ovlivňující rozvoj ekologického zemědělství v Ugandě
Autoři:
Pektorová, Barbora Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma Faktory ovlivňující rozvoj ekologického zemědělství v Ugandě si kladla za cíl definování faktorů, které ovlivňují rozvoj ekologického zemědělství v této zemi. K dosažení cíle byla zvolena analýza PESTLE a analýza zainteresovaných stran. K provedení analýz byly definovány dílčí oblasti PESTLE analýzy, u kterých byl předpoklad možného ovlivnění rozvoje ekologického zemědělství v Ugandě. Následně byl zhodnocen jejich skutečný vliv na rozvoj ekologického zemědělství v dané zemi. Vliv byl vyhodnocen jako silně negativní, negativní, neutrální, pozitivní a silně pozitivní. Za silně negativně ovlivňující byly vyhodnoceny faktory míra korupce, infrastruktura, energetika, vlastnická práva a vodní zdroje. Negativními faktory byly stanoveny politická stabilita a půda. Za neutrální faktory jsou považovány dotace a zákony o ekologickém zemědělství. Pozitivně ovlivňující jsou faktory vláda, export, bankovnictví, MYC4, vzdělání, role žen, výzkum a vývoj, pracovní techniky a metody, distribuční mechanismy (internet) a zákon o ŽP. Silně pozitivně ovlivňující faktory jsou vývoj poptávky a nabídky, demografický vývoj, NOGAMU, certifikace a klima. Nakonec došlo k určení zájmových skupin vstupujících do interakce s ugandskou ekologickou produkcí.The bachelor thesis Factors affecting the development of organic agriculture in Uganda was aimed at defining the factors that influence the development of organic agriculture in this country. The PESTLE analysis and analysis of stakeholders were used for achieve the main goal. Particular factors of PESTLE, which could affect the development of OA in Uganda, were defined for needed analysis. Then their true influence was evaluated. The influence was evaluated like strong positive, positive, neutral, negative and strong negative. The strong negative affecting factors are level of corruption, infrastructure, energy, property rights and water sources. The negative affecting factors are political stability and soil. Subsidy and organic laws are considered negative. The positive affecting factors are governance, export, banking, MYC4, education, the role of women, research and development, the techniques and methods, distribution mechanisms and environmental law. The strong positive affecting factors are demand and supply, development of demography, NOGAMU, certification and clime. There was also a determining interest groups interacting with the Ugandan organic production.
Klíčová slova:
analýza zainteresovaných stran; ekologické zemědělství; faktor; PESTLE; Uganda