Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Testování antimikrobiální aktivity obalových materiálů s rostlinnými extrakty proti E. coli a koliformním bakteriím
Original title:
Testování antimikrobiální aktivity obalových materiálů s rostlinnými extrakty proti E. coli a koliformním bakteriím
Authors:
Šabršula, Jan Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá hodnocením a testováním antimikrobiální aktivity obalových materiálů potravin, které obsahují rostlinné extrakty a pomáhají v boji proti Escherichia coli a ostatním koliformním bakteriím. Práce je rozdělena na několik částí. První polovina práce obsahuje literární rešerši týkající se dané problematiky obalových materiálů obsahujících rostlinné extrakty. Dále je práce také zaměřena na literární rešerši týkající se koliformních bakterií a to především rodu Escherichia coli, popisuje tyto mikroorganismy a také jejich produkty a účinky, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. Další část práce jsem se zaměřil na opatření v boji proti nežádoucím mikroorganismům. Druhá polovina práce se zabývá již samotným testováním obalových materiálů, které obsahují rostlinné extrakty na příslušných modelových organismech popřípadě přímo na potravinách. Data, která byla se získána zkoumáním, byla zpracována, porovnána s údaji v dostupné literatuře a jsou uvedena v závěru práce.This dissertation deals with evaluation and testing of food packiging materials antimicrobial aktivity that contain plant extracts and help in the fight against Eschericia coli and other coliform bacteria. This dissertation is divided into several parts. The first half of the work contains a literature review publishing about packaging materials containing plant extracts. It is also focused on literature review on the coliform bacteria, especially Escherichia coli genus, describes these microorganisms and their metabolic products, the effects of metabolic products which may negatively affect human health. Another part deals with measures to prevent undesirable microorganisms. The second half of the work has been engaged in actual testing of packaging materials containing plant extracts on relevant model organisms or directly on food. Data, acquired by testing are processed, compared with the figures in the available literatures and are listed at the end of work.
Keywords:
Escherichia coli; koliformní bakterie; obalové materiály; rostlinné extrakty