Original title:
Zootechnicko-ekonomické zhodnocení produkce mléka v podmínkách vybraného zemědělského podniku
Authors:
Hammerová, Tereza Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá zhodnocením ekonomické situace a úrovně chovu ve vybraném zemědělském podniku v Moravskoslezském kraji, zaměřeném na chov dojného skotu, ovcí a koz. V práci jsou představeny klíčové faktory ovlivňující produkci mléka, které musí být brány v úvahu v každém chovu dojných zvířat. Následuje přehled jednotlivých druhů mlék, jejich vlastností a základních složek. Praktická část se zabývá představením analyzovaného zemědělského podniku a konkurenčního chovu koz. Je zpracována analýza finanční situace sledovaného zemědělského podniku za využití analýzy rozvahy, výkazu zisku a ztrát a vybraných poměrových ukazatelů. Z uvedeného vyplývá, že se tento zemědělský podnik nachází v dobré finanční situaci. Dlouhodobě je dosahováno zisku, ovšem výrazný vliv na provozní výsledek hospodaření mají přijaté dotace. Rentabilita celkových aktiv zemědělského podniku má klesající trend a pohybuje se v rozmezí 2–5 %, zejména v důsledku neefektivního využívání majetku podniku, což potvrzují i výsledky ukazatele aktivity (0,17–0,21). Dále je představena produkce jednotlivých druhů mlék a jsou sestaveny kalkulace nákladů v jednotlivých chovech dojných zvířat za využití odečítací metody kalkulace nákladů. Ze získaných informací vyplývá, že významným zdrojem příjmů je kravské mléko prodávané mlékárně. Jen malé množství je zpracováno na farmě (1,7 %), ovšem i tak hraje důležitou roli ve smyslu zvyšování konkurenceschopnosti a zajištění kvalitních potravin v regionu. Sortiment podnikové prodejny je doplněn produkty z ovčího a kozího mléka, které jsou důležité především z marketingového hlediska. Z výsledků kalkulací je zřejmé, že náklady v chovu ovcí a koz jsou vysoké. Náklady na litr ovčího mléka (po odečtení vedlejších výrobků) dosahovaly výše 52,10 Kč/l, u kozího mléka až 60,62 Kč/l. Vysoké náklady činí tyto chovy ekonomicky neefektivní a neziskové a pro jejich udržení je nutné zajistit financování prostřednictvím dalších – ziskových činností. Patrné jsou také chovatelské nedostatky, zejména nízká užitkovost (108–170 l v chovu ovcí a 280 l v chovu koz). Proto zde existuje výrazný prostor pro jejich zlepšení.This diploma thesis deals with the evaluation of the economic situation and the level of breeding in a selected farm in the Moravian-Silesian Region, focused on the breeding of dairy cattle, sheep and goats. The thesis presents the key factors affecting milk production, which need be taken into account on each dairy farm. The following is an overview of the individual types of milk, their properties and the basic components. The practical part deals with a presentation of the analysed farm and competition for a goat farm. An analysis of the financial situation of the monitored farm is made using the analysis of the balance sheet, profit and loss statement and selected ratios. This analysis shows the monitored farm is in a good financial situation. Profits have been made in the long term, but received subsidies have a significant impact on the operating result. The profitability of this farm has a downward trend, ranging between 2–5 %, mainly as a result of the inefficient use of farm assets, which is also confirmed by the results of the activity indicator (0,17–0,21). Furthermore, the production of individual types of milk is presented and cost calculations are complied in individual breeds of dairy animals, using the costing subtraction method. The information obtained shows a significant source of income is cow´s milk sold to the dairy. Only modicum milk is processed on the farm (1,7 %), but it still plays an important role in increasing competitiveness and ensuring quality food in the region. The assortment of the company shop is complemented by sheep and goat milk products, which are important from the marketing point of view. By the results of the calculations it is obvious the cost of rearing sheep and goats is very high. The cost per litre of sheep´s milk (after deduction of by-products) amounted to 52,10 CZK/litre, for goat´s milk it was up to 60,62 CZK/litre. The high costs make these breeds economically inefficient and nonprofitable and for preservation of the sheep and goat breeding is necessary to provide funding through other – profitable activities. There is also noticeable breeding deficiency, especially the low yield (108–170 litres in sheep breeding and 280 litres in goat breeding). Therefore, there is considerable scope for improvement.
Keywords:
calculation; dairy cattle; dojný skot; economics; ekonomika; financial analysis; finanční analýza; goat; kalkulace; koza; milk; milk processing; mléko; ovce; sheep; zpracování mléka