Název:
Jakostní parametry masa divokých prasat
Autoři:
Vicenec, Ondřej Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem této bakalářské práce jsou Jakostní parametry masa divokých prasat (Sus scrofa). Cílem práce bylo vytvoření rešerše zaměřené na jakostní parametry masa divokých prasat, na metody jejich hodnocení a na závěry vědeckých studií zabývajících se specifickými ukazateli masa divokých prasat. V této práci je uvedena definice masa a zvěřiny podle legislativy, charakterizováno prase divoké a jeho nejčastější nemoci, objasněn lov zvěře a umístění zásahu, vysvětleno správné nakládání s ulovenou zvěří a postmortální biochemické procesy probíhající v mase, vylíčeny vady masa a jakost masa, popsána zvěřina, její chemické složení a mikrobiologie. V závěru práce jsou interpretovány rozdíly v chemickém složení různých druhů zvěřiny a porovnáno maso divokých prasat s masem vepřovým.The topic of this bachelor thesis is the Quality parameters of wild boar meat (Sus scrofa). The aim of this thesis was to create a literature search with focus on quality parameters of wild boar meat, methodology of its qualification and on scientific conclusions dealing with such topic. This thesis includes the definition of the meat and game is according to the law, the characteristics of wild boar and its common illnesses. Hunting, the hit aim and further handling of the caught game is also explained in this thesis. Moreover this bachelor thesis deals with post-mortem biochemical processes which are happening in meat, its defects quality. The game and its chemical composition and microbiology are being given the main attention. In conclusion the differences between the chemical compositions of different game are being interpreted and wild boar meat is being compared to pork meat.
Klíčová slova:
chemické složení; kvalita; lov; rizika; zvěřina