Original title:
Vliv ročního období na složení a bod mrznutí mléka holštýnských dojnic ve vybraném chovu
Authors:
Hájková, Kamila Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit vliv ročního období na základní složky u mléka Holštýnských dojnic ve vybraném podniku. Sledován byl obsah tuku, bílkovin a bod mrznutí mléka. V literárním přehledu byly zpracovány informace o složení mléka, bodu mrznutí mléka, historii holštýnského plemene a kontrole užitkovosti. Vzorky urče-né k následné analýze byly odebírány jednou za tři měsíce od jara do zimy 2014 v den kontroly užitkovosti na Farmě Lesoňovice, která se zabývá chovem holštýnských dojnic. V laboratoři Aplikované laktologie na Ústavu chovu a šlechtění zvířat Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně byly analyzovány základní složky a bod mrznutí mléka. Nádoj byl zjišťován z kontroly užitkovosti. U analyzovaných parametrů za každé období byly stanoveny průměrné hodnoty a ty byly následně porovnány s ostatními obdobími. Z výsledků vyplývá, že vliv ročního období se nejvíce projevil v obsahu tuku a na bod mrznutí mléka, méně v obsahu bílko-vin.The aim of the bachelor work was to evaluate the effect of season on major milk components of Holstein cows in the selected dairy farm. We monitored milk fat, pro-tein and freezing point. All avaible data and informations about milk composition, free-zing point of milk as well as history of the Holstein breed and animal recording were summarized in the literature review. Milk for subsequent analysis was collected every three months from spring to winter 2014 during animal recording in the Lesoňovice farm, which deals with raising Holstein cows. Samples were analyzed in the laboratory of applied lactology at the Institute of Animal Breeding of the Mendel University in Brno. Milk yield was determined through animal recording. We calculated average values of observed parameters for each season, and then compared with other periods. The results show that the influence of the season was most apparent in milk fat content and the freezing point of milk but less obvious in protein content.
Keywords:
bod mrznutí mléka; dusíkaté látky; holštýnský skot; laktóza; mléčný tuk; roční období