Original title:
Enologie s použitím dřeva
Authors:
Ryzí, Barbora Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá použitím dřeva během výroby vína. Konkrétně poukazuje na možnost použití sudů a jeho alternativy. Teoretická část zahrnuje studie ohledně vlivu dřeva na charakter vína a formy jeho použití. Z alternativ dubových sudů se podrobněji píše o dubových deskách a chipsech, které byly rovněž použity i během experimentu. Práce se zabývá sudy barrique, včetně výběru dřeva pro jejich výrobu a následně samotnou výrobou. Je zde zaznamenán i rozdíl v jejich použití pro vína bílá a červená. Praktická část vyhodnocuje experiment s použitím dubových desek a chipsů do bílého Ryzlinku rýnského a červeného Cerasonu. V úvodu praktické části jsou samotné odrůdy krátce představeny, následně jsou zde zpracovány výsledky rozboru vín a senzorického hodnocení.This bachelor thesis deals with using of wood during wine production. Thesis points to the possibility of using barrels and these alternatives, specifically. The theore-tical part includes studies about influence of wood to wine character and forms of using of wood. The alternatives oak barrels is specifically written about oak staves and chips which were used during experiment. The thesis deals with barrique barrels inc-luding the choice of wood for production and after that production itself. Is written about difference in their using for white wines and red wines. Practical part evaluates experiment with using oak staves and chips to white Riesling and red Cerason. In the introduction of practical part the varieties are introdu-ced shortly and after that the results of analysis and of senzory analysis are processed.
Keywords:
alternativy dubových sudů; barrique; polyfenoly