Název:
Stanovení vybraných biologicky aktivních látek ve šťávách z exotického ovoce
Autoři:
Jégrová, Klára Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce pojednává o vybraných biologicky aktivních látkách v exotickém ovoci, dále o specifikách pěstování vybraných druhů exotického ovoce na Sicílii, odkud byly přivezeny analyzované vzorky. V předložené práci byl stanoven obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů a vitaminu C v připravených čerstvých šťávách z granátového jablka, opuncie mexické, kiwi, pomeranče Tarocco a Navellino, citronu a limetky. Pro stanovení biologicky aktivních látek byly využity dvě analytické metody: vysokoúčinná kapalinová chromatografie a spektrofotometrie. Na základě získaných dat nejvyšší obsah 3250,6 ± 341,04 mg/l celkových polyfenolů a nejvyšší obsah 152,5 ± 5,293 mg/l celkových flavonoidů byl ve šťávě z granátového jablka, nejvyšší obsah 878,1 ± 101,7 mg/l vitaminu C byl ve šťávě z kiwi.The diploma thesis deals with selected biologically active compounds in exotic fruits, as well as the cultivation specifics of selected types of exotic fruits in Sicily, from where the analyzed samples were brought. The content of total polyphenols, total flavonoids and vitamin C in prepared fresh juices from pomegranate, prickly pear, kiwi, Tarocco and Navellino oranges, lemon and lime was determined. Two analytical methods were used to determine the content of biologically active compounds: spectrophotometry and high performance liquid chromatography. Based on the obtained data, the highest content 3250,6 ± 341,04 mg/l of total polyphenols and the highest content 152,5 ± 5,293 mg/l of total flavonoids was in pomegranate juice, the highest content 878,1 ± 101,7 mg/l of vitamin C was in kiwi juice.
Klíčová slova:
antioxidants; antioxidanty; exotic fruits; exotické ovoce; flavonoids; flavonoidy; HPLC; juice; polyfenoly; polyphenols; spectrophotometry; spektrofotometrie; vitamin C; šťáva