Original title:
Bioaktivní látky v bobulovém ovoci
Authors:
Rosová, Iveta Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma bioaktivní látky v bobulovém ovoci byla zpracována na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity na Ústavu posklizňově technologie zahradnických produktů v letech 2012 -- 2014. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části práce je popsán vliv bioaktivních látek na lidské zdraví, jednotlivé druhy bobulového ovoce a jejich zdraví prospěšné látky a vysvětlen pojem antioxidační kapacita. V praktické části jsou představeny odrůdy malin, červeného a černého rybízu vybrané pro analýzu a popsány metody použité k analýze. Jednotlivými metodami bylo zjištěno, že největší obsah celkových polyfenolů a největší antioxidační kapacitu má ovoce zmražené, naproti tomu ovoce čerstvé bylo vyhodnoceno jako nejméně hodnotné z pohledu zmíněných látek.The bachelor thesis on the topic of bioactive substances in berries was processed at the Faculty of Horticulture, Mendel University in the Institute of Post-Harvest Technology of Horticultural Products in 2012 - 2014. The thesis is divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical part describes the effect of bioactive substances on human health, various kinds of berries and their health-promoting substances and there is also explained the concept of antioxidant capacity. In the practical part are introduced the varieties of raspberries, red and black currants, that are selected for analysis. This part describes the methods used for analysis as well. Using various methods, it was found that the highest content of total polyphenols and the greatest antioxidant capacity has the frozen fruit, on the contrary fresh fruit was evaluated as the least valuable from the perspective of the mentioned substances.
Keywords:
antioxidační kapacita; bioaktivní látky; bobulové ovoce; polyfenoly