Original title:
Vliv způsobu a termínu zimního řezu révy vinné na výnos a kvalitu hroznů
Authors:
Hřiba, Pavel Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo shromáždit informace z odborné literatury a dalších dostupných zdrojů a při experimentální části porovnat vliv různých termínů a různých způsobů zimního řezu na výnos a kvalitu hroznů. Praktická část práce byla prováděna na vinici v obci Čejkovice na Jižní Moravě. Pokus se prováděl na dvou odrůdách: Chardonnay a Zweigeltrebe. Na každé odrůdě se provedly dva způsoby zimního řezu, a to na dlouhý a krátký tažeň. Zimní řez se rozvrhnul do čtyř termínů: v měsíci prosinci, lednu, únoru a březnu. Pokus probíhal na přelomu roku 2018/2019. Během vegetačního období se na variantách pokusu pozorovali nástupy jednotlivých fenologických fázi a ze sklizených hroznů se vyhodnotily kvalitativní a výnosové parametry. Naměřené hodnoty se poté statisticky vyhodnotily. Výsledky experimentální části byl použit pro navržení vhodného termínu a způsobu zimního řezu pro použití v praxi.The aim of the diploma thesis was to write information from the literature and other available sources and in the experimental part to find out the influence of different terms and different methods of winter cutting on the yield and quality parameters of grapes. The practical part of the thesis was carried out on a vineyard in South Moravia. The experiment was performed on two varieties: Chardonnay and Zweigeltrebe. Two winter pruning methods were performed on each variety, namely for long and short pruning. The winter prunning was divided into four dates: in December, January, February and March. The experiment took place at the turn of 2018/2019 in the winter. During the growing season, the onset of individual phenological phases were observed on the experimental variants, and qualitative and yield parameters were evaluated from the harvested grapes. The measured values were then statistically evaluated. The result of the experimental part was used to design a suitable date and method of winter cutting for use in practice.
Keywords:
Chardonnay; date of winter pruning; method of winter pruning; termín zimního řezu; winter prunning; zimní řez; způsob zimního řezu; Zweigeltrebe