Original title:
Budoucnost potravin a jejich etické souvislosti
Authors:
Tuzová, Kristýna Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce Budoucnost potravin a jejich etické souvislosti pojednává o geneticky modifikovaných organismech (GMO) ve vztahu k zabezpečení potravinové soběstačnosti v České republice a Evropské unii (EU). Cílem bylo přiblížit a srovnat výhody i nevýhody spojené se zaváděním GMO do přirozeného prostředí především z etického hlediska a z pohledu platné legislativy. Z výsledků studie vyplývá, že geneticky modifikované organismy mají potenciál zvýšit potravinovou soběstačnosti jednotlivých států, díky zvýšené zemědělské produkci a současně mohou pozitivně i negativně ovlivnit životní prostředí a lidské zdraví.Bachelor thesis Future of food and related ethical context discusses about genetically modified organisms (GMO) in relation to food self-sufficiency provision in the Czech Republic and European Union (EU). Objective was to specify advantages and disadvantages of implementation GMO into natural environment from ethical point of view. GMO have potential to increase food self-sufficiency of individial countries due to rise of agricultural production. At the same time GMO have positive but also negative influence on environment and human health.
Keywords:
biotechnologie; geneticky modifikované plodiny; genetické modifikace; GMO; potravinová bezpečnost; potravinová soběstačnost; výživa