Original title:
Studium vlivu teploty na obsah antioxidantů při přípravě zelených čajů
Authors:
Blažková, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Čaj je jedním z nejpopulárnějších nápojů po celém světě. Bylo prokázáno, že tento nápoj, připravovaný luhováním lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis) v horké vodě, má v mnoha případech pozitivní vliv na lidský organismus. Látky obsažené v zeleném čaji mají antioxidační schopnost a pozitivně působí při prevenci mnohých chorob. Příznivé účinky jsou přisuzovány hlavně rostlinným fenolům, jejichž antioxidační aktivita chrání lidské tělo proti volným radikálům. V práci byl za použití moderních analytických metod stanoven obsah vybraných biologicky aktivních látek ve výluzích sypaných zelených čajů. Byly porovnány stanovené přírodní antioxidanty při různých teplotách přípravy čajového výluhu, a to čajů z Japonska a Číny.Tea is one of the most popular beverages worldwide. It was demonstrated that the beverage prepared by leaching of leaves of Camellia sinensis in hot water, has a positive effect on human organism in many cases. The substances found in green tea have antioxidant properties and positive effects on the prevention of many diseases. The beneficial effects are attributed mainly due to plant phenols whose antioxidative activity protects the body against free radicals. In this work the content of selected biologically active compounds in extracts of loose green teas was determined using modern bioanalytical methods. The amount of natural antioxidants determined in tea from Japan and China at different preparation temperatures of the tea extract solution were compared.
Keywords:
analytické metody; antioxidanty; bioaktivní látky; teplota; zelený čaj