Original title:
Vliv hnojení sírou na produkci a kvalitu cibule kuchyňské
Authors:
Pilař, Tomáš Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo posouzení vlivu dávky, formy respektive termínů hnojení na dvě různé odrůdy cibule kuchyňské. Bez nezměněného množství ostatních živin byl hodnocen vliv poloviční, celé a půlené dávky elementární a síranové formy síry na vý-nos, skladovatelnost, obsah síry a dusičnanů v cibulích. Problematika byla řešena formou poloprovozního polního pokusu v roce 2014, v Loděnicích u Mor. Krumlova. Výnos a skladovatelnost cibule byly statisticky průkazně ovlivněny dávkou a formou síry i odrůdou cibule. Hnojení sírou mělo statisticky průkazný vliv na obsah dusičnanů a poměr obsaženého dusíku a síry v cibuli. Ze zjištěných výsledků je možné prokázat lepší účinek při hnojení vyšší dávkou síry v porovnání s nižší dávkou.The aim of this thesis was to evaluate the influence of the variety, dosage, form and the terms of sulfur fertilization in the production of onions. Without otherwise not altered amounts of other nutrients was evaluated the effect of half, whole and halved the dose of elemental sulfur and sulfate forms on yield, storability, sulfur and nitrate in onions. Issues was solved through field experiment in 2014, in Loděnice near Mor. Krumlov. Yield and storability of onions were statistically significantly affected by the dose and form of sulfur and varieties of onion. Sulfur fertilization had a statistically signifi-cant effect on the nitrate content and ratio of nitrogen and sulfur contained in onions. The results shows us, that the higher dose of sulfur fertilization was more effective than the lower dose of sulfur.
Keywords:
cibule; cibulová zelenina; dávka; forma; hnojení; kvalita; odrůdy; skladovatelnost; síra; výnos