Original title:
Využití NIR spektroskopie při kontrole falšování kozího mléka
Authors:
Ptáčková, Eva Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zjistit, zda je metoda NIR spektroskopie vhodná pro kontrolu falšování kozího mléka mlékem kravským a při jaké koncentraci je metoda ještě účinná. Literární část práce shrnuje informace o požadavcích na kozí mléko, jeho složení a možnostech zpracování. Dále obsahuje informace o falšování potravin a příslušné legislativě. Teoreticky je popsána infračervená spektroskopie, především pak NIR spektroskopie. V praktické části je popsán postup kvalitativní analýzy pomocí NIR spektroskopie, způsob vyhodnocení a její výsledky. Byly porovnávány různé vzorky kozího mléka falšovaného rozličnými podíly mléka kravského. Výsledky byly vyhodnoceny pomocí diskriminační analýzy. Bylo prokázáno, že NIR spektroskopie je vhodnou metodou pro detekci falšování mléka.The aim of the thesis was to find out whether NIR spectroscopy is a suitable method for adulteration control of cow and goat milk. Also to which concentration level the method is still effective was sought. Theoretical part summarizes information about the requirements for goat milk, its composition and processing possibilities. It also contains information about food adulteration and the relevant legislation. Infrared spectroscopy is theoretically described, particularly NIR spectroscopy. The experimental part describes the procedure of qualitative analysis using NIR spectroscopy, the method of evaluation and its results. Different samples of goat milk adulterated with various proportions of cow milk were compared. Results were evaluated using discriminant analysis. NIR spectroscopy has been demonstrated as a method suitable for detecting goat milk adulteration.
Keywords:
diskriminační analýza; falšování; kozí mléko; kravské mléko; kvalitativní analýza; NIR spektroskopie