Original title:
Monitoring antioxidantů v bylinných čajích
Authors:
Jégrová, Klára Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce nazvána „Monitoring antioxidantů v bylinných čajích“ pojednává o antioxidačních účincích syntetických a přírodních látek, které jsou schopné minimalizovat či zastavit účinky oxidačního stresu, které jsou způsobené volnými radikály. Antioxidanty rozděluje do skupin dle původu a chemické struktury. Přináší také informace o tom, jakým způsobem fungují obranné mechanismy organismu proti volným radikálům a rozděluje volné radikály dle jejich vzniku, dále popisuje jejich degenerativní účinky na organismy a jejich mechanismus. Druhá část této bakalářské práce informuje o bylinných čajích, zejména o pěstování bylin jejich výrobě a přípravě, o legislativě týkající se bylinných čajů, a také o jejich možných zdravotních rizicích. Ve své poslední části přináší popis bylinných rostlin používaných k výrobě bylinných čajů a jaké tyto rostliny obsahují funkční látky.This bachelor thesis named „Monitoring of Antixodiants in Herbal Teas“ deals with antioxidant effects of syntetic and natural substantials that have the ability to minimalize or to stop the effects of oxidative stress caused by free radicals. It sorts antioxidants into groups by their origin and chemical structure. It brings information about how protection mechanisms against free radicals function, sorts free radicals by their origin and furthermore describes their degenerative effects on organisms and their mechanisms. The second installment of this bachelor thesis informs about herbal teas particularly about herb cultivation, production and tea preparation, about legislation in regard to herbal teas and also about their possible health risks. In its last installment the thesis brings descriptions of herbal plants commonly used for herbal tea production and also what functional substantials they contain.
Keywords:
antioxidants; antioxidanty; bylinné čaje; byliny; free radicals; herbal teas; herbs; oxidative stress; oxidační stres; volné radikály