Original title:
Biodynamika ve vinařství
Authors:
Vyoral, Albert Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato teoretická bakalářská práce se věnuje biodynamice ve vinařství. Literární část začíná úvodem do biodynamiky, rozšířením a nabíráním na její popularitě. Následně jsou popsány organizace, poskytující biodynamickou certifikaci. Pátá kapitola se věnuje obecným principům vinifikace v rámci biodynamiky. Dále je popsán vliv astronomických jevů ve vztahu ke sklizni hroznů, ale i dalším procesům v průběhu vinifikace. Současně je vysvětlen vliv kvality hroznů na výsledné víno. Sedmá část se zabývá obecnými pravidly práce ve sklepě i důležitostí samotného sklepa. Další část se již věnuje samotné výrobě vína. Struktura tohoto tématu se odvíjí od výrobních metod, které pomáhají snížit obsah SO2 a celkově přispívají ke snížení intervencí během výroby, což je důležitou součástí biodynamických zásad. Práce se zabývá i možnými vadami vína, které souvisí s výrobou vína s minimalizací dávek SO2 a obecně malými zásahy během výroby i zrání vína. Součástí jsou i možná doporučení jak by bylo možné jim předejít. Samostatná kapitola je zaměřena na předfermentační úpravy a alkoholovou fermentaci v souladu s biodynamickými principy. Následně jsou probrány možnosti školení vín až po lahvování.This theoretical thesis deals with the biodynamics in viticulture. Literary section begins with an introduction to biodynamics, its expansion and growing of its popularity. Subsequently are described the organizations, that provide a biodynamic certification. The fifth chapter deals with general principles of winemaking in the context of biodynamics. Then it deals with the impact of astronomical phenomena in relation to the grape harvest, but also to other processes during vinification. It also explains the impact of grapes quality on wine. The seventh part is focused on general rules of working in the basement and the importance of the cellar construction itself. The following part deals with the winemaking. The structure of this theme depends on production methods that help reduce the content of SO2 and overall contribution to reduce the interventions during production, which is an important part of the biodynamic principles. The work deals with possible defects of wine, which are related to wine production with minimizing doses of SO2 and generally small interventions during production and aging of wine. It also includes recommendations to prevent them. The next chapter describes the prefermentation processes and alcoholic fermentation in accordance with biodynamic principles. The last chapter shows the options of clarification and stabilization of wine.
Keywords:
biodynamika; Demeter; eliminace síry