Original title:
Screening fenolických látek v tradičním čínském koření
Authors:
Žižlavská, Barbora Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá stanovením a identifikací fenolových složek v tradičních čínských rostlinách, jako je česnek (Allium sativum), zázvor (Zingiber officinale), hřebíček (Syzygium aromaticum) a skořicovník (Cinnamomomum). Bioaktivní sloučeniny byly extrahovány dvěma způsoby - pomocí vody a ethanolu. Pro zjištění koncentrace jednotlivých fenolových složek byla použita UHPLC metoda. Další část práce byla zaměřena na antioxidační potenciál tohoto koření. Celková antioxidační kapacita (TEAC) byla stanovena metodou ABTS.+ a celkový obsah fenolů (TPC) byl změřen za použití Folin-Ciocalteuovy metody. V literární rešerši je uveden botanický popis těchto rostlin. Jsou zde také shrnuty některé fytochemické a farmakologické vlastnosti, které ovlivňují lidské zdraví.This bachelor thesis deals with the determination and identification of phenol constituents in traditional Chinese plants like garlic (Allium sativum), ginger (Zingiber officinale), clove (Syzygium aromaticum) and cinnamon (Cinnamomomum). Bioactive compounds were extracted in two ways - using water and ethanol. UHPLC technique was used for detection of individual phenol constituents concentration. The next part of this work was aimed at antioxidant potential study of these spices. The total equivalent antioxidant capacity (TEAC) was determined by using ABTS.+ method and total phenol content (TPC) was measured by using Folin-Ciocalteu method. In literature search there is botanical description of these plants. There are also summarized some phytochemical and pharmacological properties, which affect human health.
Keywords:
antioxidační kapacita; vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC); |fenolické| |látky|; čínské koření