Original title:
Inovované nápoje z hroznových moštů
Authors:
Slaninová, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce byla vypracována v letech 2013/2015 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Diplomová práce pojednává o látkovém složení hroznových moštů s důrazem na fenolické složky a o metodách stanovení antioxidační aktivity, o technologii výroby ovocných šťáv a právních požadavcích na jejich kvalitu. V praktické časti, byly navrhnuty varianty hroznových moštů s přídavkem smrkové štěpky nebo jejich extraktů a stanoveny senzorické parametry, veškeré polyfenoly a antioxidační aktivita.This thesis was created in years 2013/2015 at the Institute of Post-Harvest Technologies of Horticulture of the Mendel University in Brno. The thesis deals with the nutritional composition of grapevine juices with the emphasis on phenolic constituents, about the methods of determination of the antioxidant activity and the technology of production of fruit juices and the legislative requirements on their quality. In the practical part, the variety of grapevine juices with the addition of spruce chips or their extracts was suggested and sensorial parameters, all of the polyphenols and the antioxidant activity was determined.
Keywords:
antioxidační aktivita; fenolické složky; hroznový mošt; ovocná šťáva; polyfenoly; smrková štěpka