Original title:
Možnosti sladování vybraných obilovin pro výrobu speciálních piv
Authors:
Dufková, Renáta Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma: "Možnosti sladování vybraných obilovin pro výrobu speciálních piv" se zabývá především zpracováním sladu. V teoretické části práce jsou v úvodu zpracovány suroviny, které se používají k výrobě piva. Další část zahrnuje samotnou výrobu piva. V hlavní části práce je zpracována výroba sladu z ječmene. Výroba sladu se skládá z příjmu a čištění zrna, máčení, klíčení a hvozdění. Teorii uzavírá zpracování sladů, které jsou vyrobeny z jiných obilovin (pšenice, oves, žito, kukuřice, tritikale, čirok, rýže, bezpluchý ječmen, pohanka, proso, quinoa, amarant a dochan). Práce obsahuje i praktickou část, která zahrnuje výrobu sladu z pšenice potravinářské a bezpluchého ovsa.The bachelor thesis: "Possibilities of selected malting cereals for the production of special beers" is mainly engaged in the processing of malt. The introduction of the theoretical part deals with raw materials used for beer production. The next part involves the production of beer. The main part of the work handles with production of barley malt. Malting consists of input and grain cleaning, steeping, germination and kilning. Theory is concluded by processing malts, which are made from other grains (wheat, oats, rye, corn, triticale, sorghum, rice, naked barley, buckwheat, millet, kaluznice, quinoa, amaranth and dochan). The thesis contains a practical part, which includes the malt production from wheat and naked oats.
Keywords:
ječný slad; speciální slady; výroba piva; výroba sladu