Original title:
Význam a využití rodu Bifidobacterium
Authors:
Křupalová, Alena Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce s názvem Význam a využití rodu Bifidobacterium je rozdělena do tří hlavních kapitol. První z nich zabývá charakteristikou tohoto rodu. Zde je shrnuto taxonomické zařazení, morfologie, růstové podmínky, a charakteristické vlastnosti bifidobakterií. Jsou zde i nejvýznamnější zástupci tohoto rodu. Druhá kapitola se soustředí na mikrobiologické, ale i analytické stanovení bifidobakterií. V rámci ní jsou uvedeny kultivační podmínky, živné půdy, a také analytické metody. Ve třetí kapitole je popsáno využití rodu Bifidobacterium v praxi, které souvisí především s příznivými účinky na zdraví člověka.This bachelor thesis titled The meaning and use of the genus Bifidobacterium is divided into three main sections. The first one is dealing with the characteristics of the genus Bifidobacterium. It summarizes taxonomic status, morphology, growth conditions and characteristics of bifidobacteria. There are the most important representatives of this species too. The second section is focusing on microbiological and also analytical determination of bifidobacteria. Cultivation conditions, culture media and analytical methods are depicted under this part. The third section describes the use of the genus Bifidobacterium in practice, which is primarily related to the beneficial effects on human health.
Keywords:
bifidobakterie; funkční potraviny; probiotika