Název:
DAC Weinviertel
Autoři:
Vala, Petr Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce pojednává o vinařském regionu Dolního Rakouska zvaném Weinviertel. Největší rakouská vinařská oblast je představena z hlediska půdních a klimatických podmínek, odrůdové skladby pěstovaných hroznů a způsobu zatřídění zde vyráběných vín. Část práce je dále věnována apelaci DAC Weinviertel (Districtus Austriae Controllatus), jíž uvedená oblast v roce 2002 započala éru románských apelací, na něž následně navázaly i další vinařské lokality Rakouska. Představeni jsou nejvýznamnější výrobci vína a část jejich oceněné produkce, dále kulturní život s vínem spojený. Samostatná část patří senzorickému zhodnocení a porovnání sedmi různých vín, která byla zařazena do apelace DAC Weinviertel.The bachelor thesis deals with the wine region of Lower Austria called Weinviertel. The largest Austrian wine region is presented in terms of soil and climatic conditions, the varietal composition of cultivated grapes and the method of classification of wines produced there. Part of the work is also devoted to the appeal of the DAC Weinviertel (Districtus Austriae Controllatus), which in 2002 began the era of Romanesque appellations, which were subsequently followed by other wine localities in Austria. The most important wine producers and part of their award-winning production are presented, as well as the cultural life associated with wine. A separate section belongs to the sensory evaluation and comparison of seven different wines, which was included in the DAC Weinviertel appellation.
Klíčová slova:
apelační systém; appellation system; Austria; DAC (Districtus Austriae Controllatus); DAC Weinviertel; Rakousko