Název:
Jakost, pozitiva a negativa konzumace sladkovodních a mořských ryb
Autoři:
Lukášová, Jitka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce obsahuje stručný přehled nejvýznamnějších sladkovodních a mořských ryb. Věnuje se charakteristikám jakosti masa a zaměřuje se na chemické složení a nutriční aspekty rybího masa. U chemického složení a nutričních aspektů blíže popisuje minerální látky, vitamíny, tuky a bílkoviny. Dále práce popisuje některá potenciální chemická a biologická nebezpečí. Obsahuje stručný přehled nejznámějších parazitů, bakterií a virů. Z chemických nebezpečí se věnuje některým látkám přirozeně se vyskytujících v životním prostředí, látkám kontaminujícím životní prostředí a některým perzistentním organickým polutantům.This bachelor's thesis contains a brief overview of the most important freshwater and marine fish. It deals with characteristics of meat quality and focuses on the chemical composition and nutritional aspects of fish meat. Regarding chemical composition and nutritional aspects, it gives a more detailed description of minerals, vitamins, fat and proteins. Further, the work describes some potential chemical and biological hazards. It contains a brief overview of the most well-known parasites, bacteria and viruses. Regarding chemical hazards, it deals with some substances naturally occurring in the environment, substances contaminating the environment and some persistent organic pollutants.
Klíčová slova:
biologické nebezpečí; chemické složení; nutriční hodnoty; perzistentní organické polutanty