Original title:
Technologie výroby nízkostupňových piv
Authors:
Jedličková, Nikola Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] ABSTRAKT Téma této diplomové práce je "Technologie výroby nízkostupňových piv." V úvodu teoretické části je vymezen pojem nízkoalkoholické a nealkoholické pivo. Dále je úvod práce zaměřen na technologii výroby klasického piva. Následně jsou popsány jednotlivé možnosti přípravy nízkostupňových piv, které lze rozdělit do tří skupin -- omezení tvorby alkoholu při výrobě piva, použití speciálních druhů kvasinek a mikroorganismů a odstranění alkoholu z hotového piva. Praktická část obsahuje samotnou výrobu nízkostupňových piv s použitím různých druhů chmele. Následně bylo provedeno analytické měření a senzorická analýza s vyhodnocením výsledků.The theme of this thesis is "Production technology of low beers." In the introduction to the theoretical part defines the notion of low-alcohol and non-alcoholic beer. Furthermore, the introduction of work focuses on the technology of classic beer. Then describes the variol possibilities for the preparation of low beers, which can be divided into three groups -- to limit the formation of alkohol in beer production, the use of special yeast species and microorganism and elimination of alkohol from the finished beer. The practical part contains the production of low burs with different kinds of the hops. Subsequently were performedanalytical measurements and sensory with evaluation results of the analysis.
Keywords:
alkohol; nealkoholické pivo; nízkostupňové pivo; vakuová destilace; výroba piva