Original title:
Analýza zatřídění vín v kontextu úředních kontrol SZPI
Authors:
Kachyňová, Jana Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce Analýza zatřídění vín v kontextu úředních kontrol SZPI podává přehled důležitých systémů klasifikace vín a popis zatřídění vín v ČR. Dále je zde uvedena analýza dat SZPI ze zatřídění vín z pohledu jejich analytických parametrů a analýza dat z kontrol SZPI z pohledu vztahu výrobců zatřiďujících vína k plnění jejich zákonných povinností. Analýza dat je provedena za období 2005-2014 formou komentovaných tabulek a grafů. Přestože se analytické parametry zkoumaných druhů vín nachází v zákonem předepsaných mezích, vykazují v některých aspektech zajímavé odchylky. Analýzou kontrol výrobců vína bylo mj. zjištěno, že procentní zastoupení kontrol s porušením právních předpisů u zatřiďujících výrobců je třikrát nižší než u výrobců nezatřiďujících svá vína, což ukazuje na jejich vyšší úroveň dodržování zákonných povinností. Z provedené analýzy správních řízení je patrné, že rostoucí závažnost spáchaných správních deliktů a jejich opakovanost přinesly navýšení uložených pokut u obou typů výrobců vín a svědčí o tom, že řada provozovatelů vinařských podniků má v dodržování požadavků potravinového a vinařského práva značné rezervy. Proto je důsledná úřední kontrola namístě, neboť mimo ochrany oprávněných ekonomických zájmů spotřebitelů přispívá i k udržování rovných konkurenčních podmínek na trhu.The thesis named Analysis of wine classification in context of the CAFIA inspections presents an overview of important wine classification systems and description of this system in the Czech Republic. The thesis focuses further on data analysis of CAFIA wine classification data, namely from the point of view of wine analytical parameters. Data analysis on CAFIA's inspection data was made from the point of view how wine producers classifying their wines respect the food and wine law requirements. The analysis was made from data within years 2005 and 2014 in the form of tables and charts with comments. The analysis of inspection data shows that producers classifying their wine have three time less percentage of non-complying inspections then non-classifying producers, which indicates their higher level of respect the law. On the basis of the analysis of administrative proceedings it is evident that increasing seriousness of administrative offences and their repetition cause increasing of imposed fines for both of types of producers and that some wine producers still have reserves with regard to compliance with the food law. Therefore a consistent inspection is necessary because it contibutes besides protection of consumers economic interests aso to equal conditions for competition on the market.
Keywords:
analýza dat SZPI; zatříďování vín; úřední kontrola