Original title:
Pomological evaluation of peach and nectarine varieties promising from commercial growing point of view
Authors:
Jababu, Nambe Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] According FAO data, peach production in Czech Republic has been very low, for the past two decades averages production has been around 2000 tonnes; whilst consumption for the same period keeps growing; like in the case of most fruit. To be able to bridge the gap between production and consumption, and of course to also increase the income of the local producers, this research was carried out to evaluate some selected peach and nectarine cultivars on the Experimental Orchard (Lednice, south Moravia, Czech republic) of the Faculty of Horticulture of The Mendel University, in 2013, to select and recommend cultivars that will suit and boost productivity of the local growers in Czech Republic. 36 cultivars and 24 parameters were evaluated. Traits and parameters for evaluation were chosen according to the Peach Descriptors for Variability (Nitransky, Holubec, 1992). Evaluations, was done with 3fruits randomly selected from each cultivar. Statistical analysis was done with the software Statistica 12 with Tukey HSD test. 8 cultivars were recommended at the end of the experiment.Podle údajů FAO je produkce broskví v České republice velmi nízká, v posledních dvou desetiletích je průměrná produkce kolem 2000 tun, zatímco se spotřeba ve stejném období v případě většiny druhů ovoce stále zvyšuje. Aby bylo možné překlenout propast mezi produkcí a spotřebou, a samozřejmě také zvýšit příjmy místních výrobců, byl proveden tento výzkum pro vyhodnocení některých vybraných kultivarů broskví a nektarinek. Výzkum probíhal v roce 2013 v experimentálních sadech (Lednice, Česká republika) Zahradnické fakulty Mendelovy University, s cílem vybrat a doporučit kultivary, které budou vyhovovat a zvýší produktivitu místních pěstitelů v České republice. Bylo vyhodnoceno celkem 24 vybraných parametrů u 36 kultivarů. Pro hodnocení byly vybrány znaky a parametry podle Popisných charakteristik variability broskví (Nitransky, Holubec, 1992). Hodnocení bylo provedeno na třech náhodně vybraných plodech z každé odrůdy. Následně byla provedena statistická analýza v programu Statistica 12 s Tukey HSD testem. Na konci experimentu bylo doporučeno 8 odrůd.
Keywords:
broskve; hodnocení; kultivar; nektarinky; pomologie; produkce; variabilita; šlechtění