Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Sledování kvalitativního a kvantitativního zastoupení vitaminů v masozeleninových přesnídávkách určených pro dětskou vyživu
Original title:
Sledování kvalitativního a kvantitativního zastoupení vitaminů v masozeleninových přesnídávkách určených pro dětskou vyživu
Authors:
Solčány, Veronika Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá kvalitativním a kvantitativním zastoupením vitaminů v masozeleninových přesnídávkách určených pro dětskou výživu. Práce je rozdělena na část teoretickou a část experimentální. V části teoretické jsou popsány vitaminy a zásady výživy dětí. V kapitolách zabývajících se vitaminy, jak vitaminy rozpustnými v tucích (vitamin A, D, E a K), tak vitaminy rozpustnými ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C), jsou u jednotlivých vitaminů popsány jejich biologické funkce v organismu, doporučené denní dávky a jejich stabilita v průběhu zpracování potravin. Práce se zabývá výživou dětí v kojeneckém, batolecím věku a výživou malých dětí do 10 let věku. Pro jednotlivé věkové skupiny jsou zde uvedeny denní potřeby vitaminů. Část experimentální se zabývá kvantifikací vitaminů (retinol, kyselina askorbová, A-tokoferol a B-karoten) metodou HPLC analýzy ve vzorcích masozeleninových přesnídávek. Sledoval se vliv délky skladování a způsobu skladování (na denním světle x ve tmě) na koncentraci sledovaných vitaminů ve vzorcích. Výsledky byly poté statisticky vyhodnoceny v programu Statistica 12 lineární regresí a Wilcoxonovým testem (p<0,05) a ukazují, že všechny sledované vitaminy podléhají degradaci v průběhu skladování a na jejich koncentraci ve výrobku má také vliv typ skladování (k rychlejší degradaci vitaminů docházelo u vzorků skladovaných na denním světle).This thesis deals with the qualitative and quantitative representation of vitamins in the meat-vegetables based infant food. The work is divided into the theoretical and the experimental part. The theoretical part describes a child nutrition and the vitamins. In the chapters, dealing with vitamins, is a description of particular vitamins, their biological functions in the body, the recommended daily dose and their stability during food processing. These chapters concern fat-soluble vitamins (vitamin A, D, E and K) and water-soluble vitamins (B-group vitamins and vitamin C) as well. The work deals with nutrition of infants, toddlers and young children under age of 10 years too. For the each age group there is given the daily recommended dose of vitamins. Experimental part deals with the quantification of vitamins (retinol, ascorbic acid, A-tocopherol and B-carotene) by the HPLC analysis in the samples of the meat-vegetables based infant food. The influence of storage time and conditions (exposure to daylight vs storage in the dark) was measured on concetration of the examined vitamins in the samples. The results were statistically analyzed using software Statistica 12 (Wilcoxon signed-rank test, linear regression, p<0,05) and showed, that all monitored vitamins degrades during storage. The concetration of vitamins in the product is also influenced by the storage conditions (the faster degradation of vitamins occurred in samples exposed to daylight).
Keywords:
A-tokoferol; B-karoten; kyselina askorbová; retinol; vitaminy rozpustné ve vodě; vitaminy rozpustné v tucích; vitamíny; výživa dětí