Original title:
Kvalita obalového skla
Authors:
Malíšková, Marie Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato rešerše podává přehled o historii skleněných obalů. Popisuje nejdůležitější suroviny pro výrobu a seznamuje se samotnou výrobou skleněných obalů. Podává přehled o rozdělení a využití skleněných obalů. Seznamuje nás s kontrolními prvky kvality v celkové výrobě se zaměřením na technickou kontrolu. Porovnává kvalitativní požadavky na konzervové a nápojové skleněné obaly prostřednictvím popsaných metod a principů, které se běžně provádějí ve sklárnách. Problematika a současný stav skleněných obalů byl zhodnocen studiem literárních a internetových zdrojů. Poukazuje na výjimečnost skleněného obalu pro potraviny v porovnání s jinými obaly.The bachelor thesis oves an overview of the history of glass containers. Describes the most improtant raw materials for production and acquaints with the production of glass containers. It oves an overview on the distribution and use of glass containers. It introduces us to control the quality of the element of the overall production with a focus on tehcnical inspection. Compares the qualitative requirements jars and beverage glass containers through the methods descibed and principles that are commonly practiced in the glass. The issue and the current state of glass containers was evaluated by studying literature and internet sources. Highlights the uniqueness of glass packaging for food compared to other packages.
Keywords:
kontrola skleněných obalů; kvalita; láhve a sklenice