Original title:
Metanol v lihovinách a možnosti jeho detekce
Authors:
Němec, Michal Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce "Metanol v lihovinách a možnosti jeho detekce" popisuje základní alkoholy, jejich výskyt a vlastnosti. Je popsán podrobný popis metanolu, jeho chemické a fyzikální vlastnosti, použití, výroba a jeho fyziologické působení. Práce byla zaměřena také na etanol, jeho výrobu, vlastnosti, metabolismus a jeho široké spektrum použití. Práce poukazuje na nebezpečí, které může metanol i etanol způsobit při konzumaci. Část bakalářské práce je věnována možnostem detekce metanolu, kde jsou popsány metody detekce metanolu v lihovinách se zaměřením na stanovení metanolu pomocí plynové a kapalinové chromatografie a popis méně známých metod. V práci jsou popsány také metody na zjištění přítomnosti metanolu v lihovinách, které se vyskytují na internetu a u kterých není prokázána jejich funkčnost a jsou nebezpečné vzhledem na možnost následné otravy metanolem. Závěr literární části práce je věnován legislativě o lihovinách. A také novému zákonu o povinném značení lihu, který vznikl v souvislosti s metanolovou aférou. Praktická část práce byla zaměřena na použitelnost metody detekce metanolu v lihovinách, popsanou v odborné literatuře. Bylo prokázané, že ověřovaná metoda není vhodná na detekci přítomnosti metanolu v lihovinách.The Bachelor thesis "The methanol in spirits and possibilities its detection" describes the basis alcohols, their occurence and properties. The detailed description of methanol, its chemical and physical properties, use, manufacture and physiological effects are described. The work was also focused on ethanol, its production, properties, metabolism and its wide range of applications. The work refers to a danger of methanol and ethanol and what they can cause when they are eaten. Part of Bachelor thesis is devoted to the possibilities of methanol detection, where the methods of methanol detection in spirits with a focus on the determination of methanol by gas and liquid chromatography are described and the description of the lesser known methods as well. The work also describes the methods, which are used for detection of the presence of methanol in spirits that exist on the Internet and where their functionality is not proven and these are dangerous due to the possibility of subsequent methanol poisoning. Conclusion of the literary part is dedicated to the legislation about spirit drinks. The new law about mandatory labeling of spirits, which arose in connection with the methanol affair is mentioned as well. The practical part was focused on the applicability of the method for methanol detection in spirits, which is described in the literature. It has ben proven that the certified method is not suitable to detect the presence of methanol in spirits.
Keywords:
alkohol; chromatografie; detekce; etanol; metanol; metanolová aféra