Original title:
Vliv plemenné příslušnosti a technologie chovu na růstovou schopnost jatečného skotu
Authors:
Berková, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Téma bakalářské práce je vliv plemenné příslušnosti a technologie chovu na růstovou schopnost jatečného skotu. Cílem práce je charakterizovat jednotlivá plemena skotu nejčastěji využívaná k jatečné produkci v České republice, popsat používané technologie ustájení při výkrmu a hlavní zásady pro dosažení odchovu zdravého potomstva. Zároveň práce poukazuje na rozdílné způsoby odchovu a chovu stád plemen skotu dojeného a masného. Na začátku práce je uvedeno zhodnocení statistických dat o stavech skotu, porážkách skotu a výrobě hovězího masa. Údaje jsou porovnány jak meziročně tak v mezinárodním kontextu. Součástí práce je kapitola věnovaná výživě jatečného skotu a telat, která úzce souvisí s růstem jatečného skotu. V závěru práce je popsán nástin pokusu v navazující diplomové práci, v kterém bude hodnocen růst zvířat v jednotlivých technologiích chovu vážením.My Bachelor s thesis deals with the impact of breed and breeding technology on growth of the cattle for slaughter. It aims at defining every cattle breed that has been frequently used for slaughter in the Czech Republic. It also aims at describing the most common technologies of animal housing in the period of animal fattening. It points out that the essential principles and rules must be applied and followed so that the healthy offspring might be reared. At the same time, this Bachelor s thesis shows various methods of animal rearing, dairy cattle and meat cattle breeding too. In the initial part of the Bachelor s thesis, there are statistical data on the cattle livestock, amounts of slaughtered animals and data concerning the beef meat production. A year-on-year comparison of data has been made, and these data have been compared internationally as well. There is a chapter that deals with the nutrition and diet of the cattle for slaughter and veals in the Bachelor s thesis. Nutrition, diet and growth of the cattle for slaughter are closely related. In the final part of the Bachelor s thesis, an experiment is outlined. It is to be carried out for the purpose of the Master thesis later. It is to evaluate the growth of animals bred with various breeding technologies (animals will be weighed and the growth of animals will be measured).
Keywords:
chov krav bez tržní produkce mléka; extenzivní chov; intenzivní chov; jatečná produkce; masná plemena skotu