Název:
Sledování vybraných znaků pšenice pro sestavení směsi na zámel
Autoři:
Jedličková, Markéta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V diplomové práci "Sledování vybraných znaků pšenice pro sestavení směsi na zámel" bylo cílem určit procentuální podíly jednotlivých partií zámelu. V literární části jsou shromážděny informace o pšeničném zrně a mlýnské technologii. V praktické části jsou posuzovány parametry mlynářské a pekařské jakosti pšenic: vlhkost, objemová hmotnost, příměsí a nečistoty, podíl plných zrn, Zeleny test, obsah dusíkatých látek, číslo poklesu, obsah mokrého lepku, alveografické ukazatele. Měření bylo provedeno v mlýnské laboratoři. Byl sestaven zámel ze 7 partií pšenic od 7 dodavatelů. Ten nevyhovoval stanoveným parametrům, takže 2 dodavatelé pšenic byli vyloučeni. Poté byla směs na zámel sestavena z 5 partií pšenic. Každá partie se podílela na zámelu 20 %. Výsledky této práce umožňují zhodnotit vliv vybraných znaků pšenice pro sestavení směsi na zámel i mezi sebou.In the thesis "Monitoring of selected characters of wheat to build a mixture of grain," the aim was to determine the percentages of the various parts of the mixture. In the literary part are information about wheat grain and flour milling technology. In the practical part are evaluated parameters of milling and baking quality of wheat: moisture, volume weight, admixtures and impurities, Zeleny test, crude protein content, falling number, wet gluten content, Alveograph pointers. The measurement was performed in a laboratory mill. The mixture of grain was composed of 7 suppliers. It did not comply the parameters set so two suppliers of wheat were excluded. The mixture was composed of 5 parts of wheat. Each part was involved in 20%. The results of this study make it possible to assess the impact of selected characters of wheat to build mixture of grain.
Klíčová slova:
alveograf; deformační energie; laboratoř; mlýnské stroje; obiloviny; technologie mletí