Original title:
Porovnání pěstování vybraných genotypů paprik v ekologickém a konvenčním pěstebním systému
Authors:
Lorencová, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předmětem této diplomové práce bylo vytvořit literární přehled o pěstováni papriky v ekologickém a konvenčním systému pěstování, práce je doplněna o rozdíly v pěstováni papriky jednotlivých systémech zemědělství. Do pokusné části byly vybrány různé genotypy paprik, které byly hodnoceny z hlediska růstu, plození a zdravotního stavu. Pokusné plochy byly na pozemcích ZF MENDELU v ekologickém i konvenčním systému pěstování. Z vybrané sklizně byly provedeny základní rozbory (vitamín C, sušina, minerální látky) V praktické části práce jsou shrnuty výsledky základních rozborů (vitamín C, sušina, minerální látky). Součástí práce je i statistické vyhodnocení získaných dat (počet plodů, délka, šířka a váha každého plodu, výška rostlin, obsah vitamínu C, obsah sušiny, obsah sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku). Praktická část práce je doplněna vlastní fotodokumentací.The subject of this diploma thesis was to create a literature review of the cultivation of peppers in organic and conventional cultivation systems, the work is supplemented by differences in the cultivation of peppers in various agricultural systems. Various genotypes of peppers were selected for the experimental part, which were evaluated in terms of growth, procreation and health status. The experimental areas were on the plots of ZF MENDELU in ecological and conventional cultivation systems. Basic analyzes (vitamin C, dry matter, minerals) were performed from the selected harvest. The practical part of the work summarizes the results of basic analyzes (vitamin C, dry matter, minerals). Part of the work is also a statistical evaluation of the obtained data (number of fruits, length, width and weight of each fruit, plant height, vitamin C content, dry matter content, sodium, potassium, calcium and magnesium content). The practical part of the work is supplemented by its own photo documentation.
Keywords:
conventional farming; ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; minerals; minerální látky; organic farming; paprika; peppers; vitamin C