Original title:
Rizikové faktory procesu internacionalizace MSP podnikajících v potravinářském průmyslu
Authors:
Sedláková, Gabriela Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Malé a střední podniky tvoří zásadní součást každé vyspělé ekonomiky. Značně přispívají k jejímu rozvoji a vytváří zdravé podnikatelské prostředí. V kontextu ekonomického rozvoje jsou často spojovány s jejich úsilím uplatnit se na zahraničních trzích. Kontrola a především podpora mezinárodních aktivit MSP je důležitou rolí státu. Tato diplomová práce se zabývá rizikovými faktory internacionalizačního procesu malých a středních podniků, a to konkrétně těch, které podnikající v potravinářském průmyslu. Cílem práce je identifikace klíčových rizikových faktorů, které podniky ovlivňují při vstupu a působení na zahraničních trzích a navrhnutí konkrétních opatření, která mohou přispět k redukci a případně eliminaci identifikovaných rizikových faktorů. Zpracováním daných doporučení tak lze přispět k efektivnějším procesům v rámci malého a středního podnikání.Small and medium sized companies (SMEs) are very important components of each developed economy. They are considered a key factor of the economic development and create a healthy business environment. This matter is interrelated with challenges that SMEs face when entering foreign markets. SME state support programmes equally play in this process an important role. The thesis therefore deals with the risk factors of the internationalization process of SMEs, specifically those that operate in food industry. The main objectives of this paper are to identify the key risk factors that affect enterprises when entering and engaging in foreign markets and to formulate a concrete set of recommendations that are conductive to reduction or even elimination of the identified risk factors. As a result, the research with its finding intends to contribute to more efficient management of small and medium sized enterprises.
Keywords:
bariéry a motivy vstupu; internacionalizační proces; malé a střední podniky; potravinářský průmysl; rizikové faktory