Název:
Vliv termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu
Autoři:
Koblížková, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá tématem vlivu termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu a také porovnání ručního a mechanizovaného odlistění. Píše o obecných poznatcích o odlistění, vhodném termínu, srovnání ručního a mechanizovaného odlistění, vliv odlistění na kvalitativní parametry a fyziologie révového keře. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nejvhodnější termín odlistění zóny hroznů v závislosti na kvalitu a také na víc porovnání s mechanizovaným a ručním odlistění této zóny. Pokus byl prováděn ve vinici v Moravských Bránicích, kde mi bylo vyčleněno 11 řádků. V každém řádku byla jiná varianta, byly odlišné v termínech odstranění listů a zálistků v zóně hroznů. Termíny odlistění a samotné vyhodnocení v laboratoři byly od 23. 6. aţ do 11. 9. 2017. U variant, které byly odlistěny ručně, byly vždy odstraněny 2 – 3 listy a zálistky v zóně hroznů. Varianta 9 byla odlišná v odlistění nad zónou hroznů a to kvůli zpomalení zrání. Varianta 1 odlistěno ručně 23. 6., varianta 2 odlistěno defoliátorem 26. 6., varianta 3 odlistěno ručně 2. 7., varianta 4 odlistěno defoliátorem 3. 7., varianta 5 odlistěno ručně 10. 7., varianta 6 odlistěno defoliátorem 15. 7., varianta 7 odlistěno ručně 10. 8., varianta 8 odlistěno defoliátorem 11. 8., varianta 9 odlistěno nad zónou hroznů 10. 8., varianta 10 neodlistěno, varianta 11 odlistěno ručně kontrola 3. 7. Během zrání hroznu byly třikrát stanoveny kvalitativní parametry jako je, hodnota pH, titrovatelné kyseliny, cukernatost bobulí či asimilovatelný dusík zde obsažený. Dále pak v termínu 11. 9. 2017 byly spočítány letorosty a hrozny na nich vyrostlé, hustota hroznu a hmotnost hroznů, senzorická analýza bobulí a další parametry související s odlistěním. V práci jsou popsány vlastní doporučení pro vinohradníky.The aim of the bachelor thesis was to find out the best timing option of defoliation which affects most suitably the quality of the grapes and also to compare the impacts of the different methods of defoliation. The experiment was carried out in the vineyards in Moravian Branice, where I was given 11 rows. Every row had a different variation, which differed in the timing of removing leaves. The time period between the removal of leaves and the evaluation of results in the laboratory ranges from the 23.06 to 11.09.2017. Sample 1- defoliated manually on the 23.06. Sample 2– defoliated mechanically on the 26.06. Sample3 – defoliated manually on the 2.07. Sample4 – defoliated mechanically on the 3.07. Sample5 – defoliated manually o the 10. 07. Sample 6 – defoliated mechanically on the 15.07. Sample 7 – defoliated manually on the 10.08. Sample 8 defoliated mechanically on the 11.08. Sample 9 defoliated manually leaves over the cluster zone. Sample 10 – defoliation didn’t take place. Sample 1The aim of the bachelor thesis was to find out the best timing option of defoliation which affects most suitably the quality of the grapes and also to compare the impacts of the different methods of defoliation. The experiment was carried out in the vineyards in Moravian Branice, where I was given 11 rows. Every row had a different variation, which differed in the timing of removing leaves. The time period between the removal of leaves and the evaluation of results in the laboratory ranges from the 23.06 to 11.09.2017. Sample 1- defoliated manually on the 23.06. Sample 2– defoliated mechanically on the 26.06. Sample3 – defoliated manually on the 2.07. Sample4 – defoliated mechanically on the 3.07. Sample5 – defoliated manually o the 10. 07. Sample 6 – defoliated mechanically on the 15.07. Sample 7 – defoliated manually on the 10.08. Sample 8 defoliated mechanically on the 11.08. Sample 9 defoliated manually leaves over the cluster zone. Sample 10 – defoliation didn’t take place. Sample 11- defoliated manually, is a control sample for comparison with sample 4. During the ripening analytical parameters of the grapes such as pH, YAN, titratable acids and sugar content were measured. Later, on the 11.09 the shoots and the amount of grapes on them were counted. The density and the weight of grapes were determined and the grapes were also sensorially evaluated. The work also contains personal recommendations for wine growers. 1- defoliated manually, is a control sample for comparison with sample 4. During the ripening analytical parameters of the grapes such as pH, YAN, titratable acids and sugar content were measured. Later, on the 11.09 the shoots and the amount of grapes on them were counted. The density and the weight of grapes were determined and the grapes were also sensorially evaluated. The work also contains personal recommendations for wine growers.
Klíčová slova:
defoliace; defoliátor; listová plocha; listy; odlistění; Sauvignon