Original title:
Využití odpadů z pivovarského provozu pro přikrmování zvěře
Authors:
Petrželka, Zdeněk Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá vyhodnocením využití vedlejších produktů pivovarského a sladovnického provozu pro přikrmování zvěře. Mezi nejdůležitější patří čerstvé pivovarské mláto, sladový květ, dále také kvasnice a hořké kaly. Tyto suroviny jsou velkým zdrojem živin, jež jsou využitelné pro přikrmování zvěře. Bakalářská práce uvádí základní informace o těchto vedlejších pivovarských a sladovnických odpadech, způsoby konzervací pro možnost uchování základních živin a hygienické jakosti, dále uvádí potravní nároky zvěře a možnosti předkládání odpadů z pivovarského a sladovnického průmyslu zvěřiThe aim of the bachelor thesis is the evaluation of the usage of waste from brewing and malting operations for feeding the wild animals. The most important waste materials include fresh brewer's grains, malt sprouts, as well as yeast and sludge. These materials are a big source of nutrients that are used for feeding the wild animals. The bachelor thesis provides basic information about the brewery waste, methods of preservation as a possibility of preserving the essential nutrients and hygienic quality. The thesis further indicates feeding requirements of the wild animals and the possibility of feeding them by the waste from brewing and malting operations.
Keywords:
kvasnice; přikrmování zvěře; sladový květ; zadní a zlomkový ječmen; čerstvé pivovarské mláto