Original title:
Technologie pěstování a možnosti využití druhu Scorzonera hispanica L.
Authors:
Matějka, Jiří Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma Technologie pěstování a možnosti využití druhu Scorzonera hispanica L. se v literární části snaží prezentovat a zhodnotit dosud známé informace o možnostech pěstování, obsahových látkách a možnostech využití druhu Scorzonera hispanica L.. Praktická část práce popisuje experiment, který byl založený v roce 2014 na pozemku v oblasti Českomoravské vrchoviny. Experiment se skládal z provedení dvou odlišných agrotechnických metod pěstování a dvou sklizní a následného vzájemného porovnání z hlediska výnosu a nutriční hodnoty. Na základě statistického vyhodnocení byl prokázaný vliv zvolené agrotechnické metody pěstování na výnos, obsah sušiny, sodíku a hořčíku. Termín sklizně měl vliv na obsah sodíku, vápníku a hořčíku. Možnosti využití druhu Scorzonera hispanica L. byly prověřeny degustací a marketingovým průzkumem trhu, kdy byl prokázán zájem o tuto kořenovou zeleninu.The Diploma work based upon a topic Technology of growing and possibilities of usage of species Scorzonera hispanica L. presents and evaluates in its literary part still known information about possibilities of growing, content substances and possibilities of usage of Scorzonera hispanica L.. The practical part of the work describes an experiment, which was created in 2014 in property in region of Bohemia Moravian Highlands. The experiment consisted of making two different agrotechnical methods of growing and two harvests and following comparison from perspective of crop and nutritional value. On the foundations of the statistical evaluation, an influence of chosen agrotechnical method of growing on crop, content of solids, sodium and magnesium was proved. The date of the harvest influenced content of sodium, calcium and magnesium. Possibilities of use of Scorzonera hispanica L. were checked by degustation and marketing research, when interest in these species of root vegetable was proved.
Keywords:
hrůbky; možnosti použití; obsahové látky; pěstování; Scorzonera hispanica L.; černý kořen