Original title:
Vinařství Švýcarska
Authors:
Rentsch, Šárka Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce je proniknout do stále neznámého vinařského průmyslu Švýcarska a zaměřit se na jednotlivé vinařské regiony s jejich specifickými odrůdami révy vinné a charakteristikami vyráběných vín. Součástí práce je také zjistit, jaký vliv mají klimatické a geologické podmínky na produkci a kvalitu vína. Pro přehlednost a srovnání jsou zpracována fakta posledních desítek let vztahující se k daným tématům.The aim of this bachelor's thesis is to explore the still unknown wine industry of Switzerland and focus on individual wine regions with their specific grape varieties and characteristics of wines produced. Moreover, the thesis analyzes the impacts climatic and geological conditions have on the production and the quality of wines. For the sake of clarity and comparison, the facts of the last decades related to the given topics are considered. Keywords: Switzerland, soil, climate, wine regions, cultivated varieties, growers.
Keywords:
climate; podnebí; půdy; soil; Switzerland; vinařské oblasti; wine regions; Švýcarsko