Název:
Vliv kvasinkové mikroflóry na finální jakost vína
Autoři:
Machalínková, Tereza Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vlivem kvasinek na finální fázi vína, skládá se z teoretické a praktické části. V teoretické části se zabývám samotnými kvasinkami, jejich popisem, výživou, nejdůležitějšími kvasinkami pro výrobu vína, způsoby fermentace a vlivy, které působí na kvasný proces. V druhé části se věnuji úpravě moštu pro optimální fermentaci, zde se zabývám sířením moštu a způsoby odkalování. V další části se věnuji chemickým reakcím během kvašení, složení vína a v poslední části popisuje školení a zrání vína. V praktické části se věnuji výrobě vína z odrůdy Rulandské bílé a jeho následnými analytickými rozbory, stanovením jednotlivých prvků jako je alkohol, glukóza, fruktóza, glycerol a celkový obsah kyselin. V poslední fázi se věnuji vyhodnocení jednotlivých rozboru a diskuzi.This thesis examines the influence of yeasts on the final stage of wine, consists of theoretical and practical parts. The theoretical part deals with the yeast themselves, their description, nutrition, the most important yeast for wine fermentation methods and influences that affect the fermentation process. The second part is devoted to work for bridges for optimal fermentation, there must be engaged in expanding and methods of sludge. The next section is devoted to chemical reactions during fermentation, wine composition and in the last part describes the training and maturation of wine. In the practical part is devoted to the production of wine from Pinot Blanc and his subsequent analytical analysis, determination of individual elements such as alcohol, glucose, fructose, glycerol and total acidity. In the last phase is devoted to the evaluation of individual analysis and discussion.
Klíčová slova:
AVSK; fermentace; kapalinová chromatografie; rulandské bílé; saccharomyces