Název:
Problematika výroby ovocných výrobků s kusovitou konzistencí
Autoři:
Ševčíková, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na ovoce a jeho zpracování. Část práce je věnována charakteristice ovoce, chemickému složení a významu ovoce ve výživě člověka. Dále je zmíněno rozdělení ovoce, a jaké způsoby konzervace jsou pro dané druhy nejvíce vhodné. Další část práce se věnuje sklízení ovoce, skladování a zpracování. Práce se zabývá metodami konzervace ovoce, od nejjednoduššího mražení až po proslazování nebo kompotovaní ovoce. Jsou popsány i změny, které mohou nastat při skladování za nevhodných podmínek, ale i při dlouhodobém skladování vlivem biochemických změn. Zmíněno je i samotné balení konečného výrobku. Jaká směs plynů se používá nejčastěji a proč, a nejvhodnější obalový materiál. Uvedena je i s danou problematikou spojená legislativa.The bachelor thesis is focused on fruit and its processing. The main goal is the characteristics of the fruit, its chemical composition and its irreplaceable importance in human nutrition. Further it mentions how we divide the fruits to its groups and what type of conservation is the most suitable to each fruit group. Next part of the thesis is aimed to harvesting, storing and processing the fruits. Changes that may occur during storage under unsuitable conditions, but also during long-term storage due to biochemical changes are also described. The packaging of the final product itself is also mentioned. What gas mixture is used most often and why and the most suitable packaging material. Legislation related to the issue is also presented.
Klíčová slova:
chemical composition; chemické složení; compotes; drying; freezing; fresh fruit; kompoty; konzervace; mražení; preservation; sušení; čerstvé ovoce