Original title:
Obsah vitamínu C v bramborách při technologických operacích
Authors:
Matoušková, Pavlína Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývala obsahem vitamínu C v bramborách při technologických operacích. V experimentální části byly brambory vloženy do studené vody a vařeny, vloženy do teplé vody a vařeny, vařeny v páře, v mikrovlnné troubě a smaženy. Vodou vyextrahované brambory byly vloženy do centrifugy k oddělení kapalné části od pevné, a tento extrakt byl přefiltrován a vstříknut do HPLC, kde byl vyhodnocen vitamín C, který má retenční čas v 6 minutě. Snížení vitamínu C bylo skoro 40x u brambor s ohřevem ve studené vodě, nejlépe dopadly brambory vařené v mikrovlnné troubě, v tomto vaření byl obsah snížen jen 1,6xThis bachelor thesis dealt with the content of vitamin C in potatoes during technological operations. In the experimental part, the potatoes were placed in cold water and boiled, placed in warm water and boiled, steamed, microwaveed and fried. The water-extracted potatoes were placed in a centrifuge to separate the liquid part from the solid part, and this extract was filtered and injected into HPLC, where vitamin C was evaluated, which has a retention time of 6 minutes. The reduction of vitamin C was almost 40 times in potatoes heated in cold water, the best results were potatoes cooked in a microwave oven, in this cooking the content was reduced only 1,6 times.
Keywords:
brambory; HPLC; potatoes; retention time; retenční čas; vitamin C