Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Výskyt alimentárních infekcí bakteriálního původu (salmonelózy, kampylobakteriózy a listeriózy) v letech 2014–2018 v zemích EU: Česká republika, Polsko a Dánsko
Original title:
Výskyt alimentárních infekcí bakteriálního původu (salmonelózy, kampylobakteriózy a listeriózy) v letech 2014–2018 v zemích EU: Česká republika, Polsko a Dánsko
Authors:
Rejdová, Adéla Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zaměřuje na zdravotní rizika představovaná alimentárními infekcemi bakteriálního původu a jejich ekonomických dopadů. Ve své první části je zaměřena na vznik tří alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy a listeriózy), jejich popis, způsob přenosu a faktory, které tento proces ovlivňují. Jsou popsány klinické příznaky a zásady prevence vzniku alimentárních infekcí, které spočívají primárně v dodržování zásad bezpečné přípravy a uchovávání potravin. Rovněž je specifikována léčba těchto nemocí. Druhá část diplomové práce je věnována výskytu alimentárních infekcí bakteriálního původu ve třech státech: Česká republika, Polsko a Dánsko státech v letech 2014–2018. Je analyzována celková zátěž pro obyvatele a pro ekonomiky těchto vybraných států.Diploma Thesis is focusing on the health risks of alimentary infections of bacterial origin and their economic impact. The first part is focusing on origin of 3 alimentary infections (salmonellosis, campylobacteriosis and listeriosis), their description, methods of their transmission and factors which have impact on this process. There are also described the symptoms of these illnesses, principles of prevention of foodborne diseases, which mainly consist of adherence to the principles of safe food preparation and storage. The treatment of diseases is also specified. The second part is focusing on the occurrence of the bacterial infectious diseases in three states: Czech Republic, Poland and Denmark in the time of 2014 to 2018. The overall burden of the population and the economic burden of the selected countries is analyzed.
Keywords:
alimentary infections; alimentární infekce; bacterial origin; bakteriální původci; burden of disease; cost of illness; DALY; economic burden; ekonomická zátěž; prevence; prevention; zátěž nemoci