Název:
Atraktivita odvětví mlékárenství v České republice
Autoři:
Homolka, Ondřej Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Homolka, O. Atraktivita odvětví mlékárenství v České Republice. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2016. Tato diplomová práce se zabývá analýzou odvětví mlékárenství v České republice. Hlavním cílem této práce je zhodnocení atraktivity odvětví a formulace návrhů a doporučení pro podniky zvažující vstup do odvětví mlékárenství, ale také pro podniky, které již v tomto odvětví působí. Ve vlastní práci bylo pro analýzu makro a mikro prostředí a nalezení příležitostí a hrozeb, použita analýza PESTE, Porterova analýza pěti hybných sil a analýza strategických skupin. Pro posouzení atraktivity odvětví a formulaci návrhů doporučení pro mlékárny bylo využito matic EFE, GE a SPACE. Doporučenými strategiemi jsou tržní penetrace, rozvoj trhu a vývoj výrobku.Homolka, O. Attractiveness of dairy industry in the Czech Republic. Master thesis. Brno: Mendel University, 2016. This master's thesis deals with an analysis of the dairy industry in the Czech Republic. The main aim of this thesis is to evaluate the attractiveness of the branch and to develop suggestions and recommendations for enterprises considering enter the dairy industry and also for companies already operating in the branch. For analysing of the macro-environment and the micro-environment and identifying opportunities and threats in the practical background was applied the PESTE analysis, Porter's five forces analysis and the strategic group analysis. For evaluating the attractiveness of the branch and for suggestion of recommendations for dairies was applied EFE, GE and SPACE matrix. Recommended strategies are the market penetration, the market development and the product development.
Klíčová slova:
analýza strategických skupin; atraktivita odvětví; matice EFE; matice GE; matice SPACE; mlékárenský průmysl; návrh doporučení; PESTE analýza; Porterova analýza pěti hybných sil; vnější prostředí