Original title:
Zastoupení mastných kyselin u speciálních potravinářských druhů olejů (lněný, konopný, mandlový, sezamový, arganový)
Authors:
Sisrová, Jitka Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Trendem současné doby je stále se zvyšující zájem o zdravý životní styl. V mé práci se zaměřuji na analýzu vybraných mastných kyselin obsažených ve lněném, konopném, mandlovém, sezamovém a arganovém oleji za využití plynové chromatografie s plynově ionizační detekcí. Je důležité, aby v našich jídelníčcích převládaly nenasycené mastné kyseliny nad těmi nasycenými. Na základě měření bylo vyhodnoceno, že nejvíce zastoupenou mastnou kyselinou ve lněném oleji je kyselina α-linolenová (54,51 %), v konopném oleji kyselina linolová (56,92 %), v mandlovém oleji kyselina olejová (67,74 %), v sezamovém oleji kyselina linolová (41,69 %) a v arganovém oleji kyselina olejová (46,63 %).The current trend is an ever-increasing interest in a healthy lifestyle. In my thesis, I focus on the analysis of selected fatty acids contained in linseed, hemp, almond, sesame and argan oil using gas chromatography with gas ionization detection. It is important that unsaturated fatty acids predominate over saturated ones in our diets. Based on measurements, it was found that the most common fatty acid in linseed oil is α-linolenic acid (54.51 %), in hemp oil linoleic acid (56.92 %), oleic acid in almond oil (67.74 %), linoleic acid in sesame oil (41.69 %) and oleic acid in argan oil (46.63 %).
Keywords:
edible oils; gas chromatography; human health; lidské zdraví; nasycené mastné kyseliny; nenasycené mastné kyseliny; plynová chromatografie; potravinářské oleje; saturated fatty acids; unsaturated fatty acids