Original title:
Bioaktivní látky používané k prodloužení údržnosti mléka a mléčných výrobků
Authors:
Řezníčková, Kateřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo prozkoumat bioaktivní látky, které jsou schopny prodloužit údrž-nost mléka a mléčných výrobků. Práce se zabývá popisem druhů bakterií mléčného kva-šení a jejich produkty, za které lze považovat kyseliny, peroxid vodíku a především bak-teriociny, které jsou v bakalářské práci rozděleny do tříd a popsány. Ve druhé části se práce zabývá bioaktivními látkami, které jsou rostlinného původu. Nakonec jsou popsá-ny mléčné výrobky, které přirozeně obsahují tyto látky.The aim of my work was to investigate bioactive substances, which are able to extend the shelf life of milk and dairy products. The work deals with the description of the spe-cies of lactic acid bacteria and their products, which can considered acid, hydrogen pe-roxide, and especially bacteriocins that are in the thesis divided into classes and described. In the second part of the thesis deals with bioactive substances, which are of plant origin. Finally, the are described dairy products that naturally contain these bio-active substances.
Keywords:
bakteriocin; bioaktivní látky; esenciální olej