Original title:
Flavonoidy jako nutriceutika
Authors:
Janková, Iva Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se věnuje zejména flavonoidům z hlediska účinných složek potravin. V první kapitole jsou uvedeny informace, které se týkají funkčních potravin, jako je historie, charakteristika, jejich příklady apod. Dále se práce věnuje účinným složkám funkčních potravin, tedy nutriceutikům. Zde je uvedeno nejen objasnění tohoto termínu, ale také dalších, jako jsou probiotika, prebiotika a vláknina. Poté následuje hlavní téma této práce, kterým jsou flavonoidy a jejich chemická struktura, podtřídy a významní zástupci, účinky na zdraví a možné budoucí uplatnění.The bachelor thesis focuses on flavonoids in terms of active food ingredients. In the first chapter are information about functional foods, such as history, characteristics, some examples etc. Furthermore, this work deals with active food ingredients, a nutraceticals. There isn´t only clarification of this term, but also others such as probiotics, prebiotics and fiber. Last is the main theme of this work, flavonoids and their chemical structure, subclasses and significant representatives, health effects and possible future aplication.
Keywords:
flavonoidy; funkční potraviny; nutriceutika; výživa